Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 25 серпня 2015 р. № 355/06/186-15

Щодо окремих питань мобілізації

<…>
Юридичним департаментом Міністерства розглянуто <…> лист <…> і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. № 105).

Згідно зі статтею 36 КЗпП випадки, коли за працівником зберігаються місце роботи, посада відповідно до частин третьої, четвертої статті 119 цього Кодексу, не є підставами припинення трудового договору.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян України, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв’язку з оголошенням демобілізації» від 18.03.2015 р. № 259-VIII (далі — Закон) внесено зміни, зокрема, до статті 196 КЗпП щодо працевлаштування молоді, яка звільнилася із військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і вперше приймається на роботу, підприємствам, установам та організаціям встановлюється квота відповідно до Закону України «Про зайнятість населення».

Прикінцевими положеннями Закону передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

Станом на сьогодні опрацьовуються пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення», водночас, враховуючи зазначене вище, роботодавці під час розрахунку квоти мають враховувати зміни до статті 196 КЗпП.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, рекомендаційний та необов’язковий характер.


Директор
Юридичного департаменту

О. ТУЛІНА

Переглядів: 2851

Дата оновлення: 28.01.2016

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com