Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 18 лютого 2015 р. № 1/11-2072

Щодо умов оплати праці педагогічних працівників навчальних закладів

[…] в Міністерстві розглянули звернення […] щодо умов оплати праці педагогічних працівників навчальних закладів та інформуємо про наступне.

Перш за все слід зазначити, що умови оплати праці працівників загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів (питання, які піднімаються у запиті Всеукраїнської молодіжної організації «Молодь проти корупції») визначені Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти (зі змінами та доповненнями), що затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 № 102, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27 травня 1993 р. за № 56, та наказом Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (зі змінами), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03 жовтня 2005 р. № 1130/11410.

Щодо одночасної виплати водію шкільного автобуса надбавки за складність і напруженість та за класність

Відповідно до вищезазначеного наказу МОН від 26.09.2005 № 557 працівникам навчальних закладів (в тому числі й водіям) можуть бути встановлені надбавки у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність і напруженість у роботі.

Крім того, водії автотранспортних засобів мають право на встановлення надбавки за класність: водіям II класу — 10 відсотків, водіям I класу — 25 відсотків установленої тарифної ставки за відпрацьований час.

Зазначені надбавки жодним чином не пов’язані одна з одною і можуть бути встановлені одному працівникові як окремо, так і одночасно. Обмеження щодо їх одночасного встановлення нормативно-правовими актами не передбачено.

Стосовно оплати педагогічної роботи, яка виконана за сумісництвом

По-перше звертаємо увагу на те, що відповідно до Положення про умови роботи за сумісництвом, яке затверджене спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мінюсту від 28.06.93 № 43, сумісництво передбачає виконання роботи у вільний від основної роботи час. При цьому тривалість роботи не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день.

Оплата праці вчителів загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється за тарифікацією. Проте відповідно до пункту 5 зазначеного Положення оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Отже, оплата праці сумісників здійснюється за фактично відпрацьовані години. Вартість години визначається відповідно до пункту 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, яка затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.05.93 за № 56.

Щодо права директора міського ліцею викладати в позашкільному навчальному закладі

Відповідно до раніше згаданого Положення про умови роботи за сумісництвом (наказ № 43) керівні працівники не мають права працювати за сумісництвом, крім виконання педагогічної, медичної, творчої та наукової роботи.

Тобто в даному конкретному випадку директор міського ліцею має право за сумісництвом займатися викладацькою діяльністю у позашкільному навчальному закладі у вільний від основної роботи час.

Як повідомлялося раніше, тривалість його роботи не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день.

Проте відповідно до Переліку робіт, як не є сумісництвом (додаток до зазначеного Положення) здійснення викладацької роботи в обсязі 240 годин на рік з погодинною оплатою не є сумісництвом. Її виконання дозволяється в основний робочий час без утримання заробітної плати за основною посадою.

Отже, директор ліцею має право здійснювати у позашкільному навчальному закладі викладацьку діяльність в обсязі 240 годин на рік з погодинною оплатою праці в свій основний робочий час, а також за сумісництвом у вільний від основної роботи час та вихідні дні.

Стосовно права майстра виробничого навчання в училищі здійснювати викладацьку діяльність

Умови оплати праці працівників галузі освіти, в даному конкретному випадку майстра виробничого навчання училища, визначені Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, яка затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 № 102 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.05.93 за № 56.

Згідно з пунктом 91 Інструкції працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку).

Названим працівникам за норму годин, визначену у цьому пункті, оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для учителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

За години викладацької роботи чи занять з гуртками, виконані, як виняток, у зв’язку з виробничою необхідністю понад норму, зазначену у цьому пункті, провадиться погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.


Заступник Міністра П. ПОЛЯНСЬКИЙ

Переглядів: 3482

Дата оновлення: 30.11.2015

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com