Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЛИСТ

від 26 жовтня 2015 р. № 5.2-32-1697

Щодо видачі листків непрацездатності на території проведення антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянула лист редакції газети «Бухгалтерія» від 09.09.2015 р. № 234/8в, який надійшов від Міністерства соціальної політики України, та в межах компетенції повідомляє.

Дійсно, п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 р. № 595 «Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей» було визначено, що міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, місцевим державним адміністраціям необхідно було забезпечити до 1 грудня 2014 року переміщення бюджетних установ, підприємств та організацій, що належать до сфери їх управління, з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, до населених пунктів, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі. Переміщення здійснюється лише тих бюджетних установ, підприємств та організацій, що у разі зміни місцезнаходження зможуть забезпечити провадження своєї діяльності.

Відповідно до ст. 31 Закону України від 23.09.99 р. № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням з Фондом.

До виконавчої дирекції Фонду та виконавчих дирекцій відділень Фонду продовжують надходити численні звернення комісій із соціального страхування підприємств, установ, організацій, юридичних компаній щодо обміну довідок про тимчасову непрацездатність, що були видані закладами охорони здоров’я Донецької та Луганської областей до 01.12.2014 р., на листки непрацездатності, видачі дублікатів листків непрацездатності, які залишились у страхувальників, розташованих у районах проведення антитерористичної операції, або знищені чи втрачені під час бойових дій, та легітимності листків непрацездатності, виданих після 01.12.2014 р. закладами охорони здоров’я, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

У свою чергу, виконавча дирекція Фонду неодноразово зверталася до Міністерства охорони здоров’я України щодо цих питань та отримала відповідь (лист від 30.04.2015 р. № 3.14-19/760-15/13935), що Міністерство охорони здоров’я України не має можливостей контролювати якість надання медичної допомоги, в тому числі видачу листків непрацездатності на території проведення антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях.

Відсутність контролю за правильністю видачі листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я на зазначених територіях як з боку Міністерства охорони здоров’я України, так і Фонду, унеможливлює дотримання вимог законодавства для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах.

Крім того, Міністерство охорони здоров’я України (лист від 28.09.2015 р. № 3.35-19/1374-15/31287) повідомило виконавчу дирекцію Фонду, що лікарсько-консультаційним комісіям надано роз’яснення, як діяти відповідно до пп. 5.3.7 п. 5.3 Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 09.04.2008 р. № 189. Тобто в кожному окремому випадку лікарсько-консультаційні комісії приймають рішення про видачу листка непрацездатності на підставі медичних документів, виданих закладами охорони здоров’я, що розташовані в населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Іншого чинним законодавством не передбачено.


Заступник директора Т. ГАЙДУК

Переглядів: 3157

Дата оновлення: 30.11.2015

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com