Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 2 вересня 2015 р. № 4315/0/5.1-05/6/15

Про мораторій на перевірки

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України розглянула інформаційний запит <…> від 31.08.2015 щодо мораторію на проведення перевірок суб’єктів господарювання малого та середнього бізнесу та повідомляє.

Відповідно до пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII дія мораторію на проведення перевірок, встановленого цим Законом, закінчилася 30 червня 2015 року.

Разом з тим, Державною регуляторною службою України 22 червня 2015 року на офіційному веб-сайті було розміщено Роз’яснення щодо застосування мораторію на перевірки суб’єктів господарської діяльності відповідно до іншого Закону України, а саме — «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 № 71-VIII.

Згідно з роз’ясненням, норма пункту 3 Прикінцевих положень даного Закону, відповідно до якої у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України, стосується всіх без винятків контролюючих органів.

З метою встановлення правових норм щодо існуючих обмежень на здійснення заходів державного нагляду, Державна служба України з питань праці, яка є правоприємником Держгірпромнагляду, направила відповідні запити до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Державної регуляторної служби України.

Згідно з отриманими відповідями, ДРС підтвердила свій погляд на продовження мораторію на перевірки та повідомила, що інформація, розміщена на сайті ДРС, є роз’ясненням її офіційної позиції у питанні дії мораторію, запровадженого Законом № 71-VIII.

На противагу ДРС, Мінекономрозвитку повідомило, що з точки зору міністерства, Закон України № 71-VIII направлений на врегулювання відносин, що виникають у сфері справляння податків та зборів. Відповідно до Податкового кодексу України, який регулює відносини, що виникають у зазначеній сфері, контролюючим органом у зазначеній сфері є Державна фіскальна служба України та її територіальні органи.

Підтримала позицію Мінекономрозвитку і Державна фіскальна служба України, яка на відповідний запит Держпраці зауважила про те, що з точки зору Служби обмеження, встановлені Законом України № 71, стосуються виключно органів доходів і зборів.

Зважаючи на різні точки зору вищезазначених центральних органів виконавчої влади, а також відсутність чіткого розуміння щодо наявності на сьогодні прав інспекторів праці та охорони праці здійснювати перевірки суб’єктів господарювання без обмежень, встановлених Законом № 71-VIII, Держпраці направило листа до Міністерства юстиції України з проханням надати офіційне роз’яснення щодо розповсюдження дії Закону України «Про внесення змін до податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Одночасно, до отримання офіційного роз’яснення Мін’юсту, керівництвом Держпраці та Держгірпромнагляду прийнято рішення про тимчасове обмеження як планових, так і позапланових заходів державного нагляду у сфері охорони праці та промислової безпеки, за виключенням випадків, визначених законодавством, виключно перевірками суб’єктів господарювання з обсягом доходу понад 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік.


Заступник Голови О. ПАВЛЮК

Переглядів: 4083

Дата оновлення: 21.09.2015

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com