Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21 липня 2014 р. № 5640/0/5.2-09/6/14

Щодо розслідування нещасних випадків з працівниками підприємств, які постраждали внаслідок антитерористичної операції під час виконання трудових (посадових) обов’язків в інтересах своїх підприємств


Виконавчій дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України
Територіальним управлінням Держгірпромнагляду

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України розглянула лист <…> про надання роз’яснень процедури розслідування нещасних випадків з працівниками підприємств, які постраждали внаслідок антитерористичної операції (далі — АТО) під час виконання трудових (посадових) обов’язків в інтересах своїх підприємств, і повідомляє.

Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок), визначено процедуру проведення розслідування нещасних випадків і аварій, що сталися з працівниками на виробництві, обов’язки спеціальної комісії, а також обставини, за яких випадки визнаються чи не визнаються пов’язаними з виробництвом.

Згідно з вимогами пункту 42 Порядку спеціальна комісія зобов’язана одержати пояснення посадових осіб та працівників підприємства, вивчити відповідну документацію (медичну, відділу кадрів і служби охорони праці тощо), з’ясувати обставини і причини нещасного випадку та визначити, пов’язаний чи не пов’язаний нещасний випадок з виробництвом.

Рішення щодо кваліфікації нещасних випадків спеціальна комісія приймає з огляду на обставини, які визначено пунктами 15 та 16 Порядку, та в окремих випадках на підставі висновків компетентних органів.

Зважаючи на ускладнення, які виникли під час проведення АТО перед спеціальними комісіями щодо виконання обов’язків, визначених Порядком, та/або отримання відповідних матеріалів і висновків компетентних органів із зони бойових дій, Держгірпромнагляд вважає за можливе складання комісіями актів за формами H-5 та H-1 на зазначену категорію постраждалих працівників у разі підтвердження виконання ними трудових (посадових) обов’язків в інтересах своїх підприємств, і невиконання при цьому робіт військового характеру без висновків компетентних органів.

Під час складання цих актів комісіям із спеціальних розслідувань пропонується зазначати вид події — код «23», а причини нещасних випадків — код — «33» згідно з Класифікатором (додаток 4 до Порядку).

Зокрема, вид події зазначати з наступним формулюванням, залежно від обставин:

«Травмування (вбивство) внаслідок ведення бойових дій інших сторін»

або «Травмування (вбивство) внаслідок тимчасового перебування в зоні бойових дій, не виконуючи роботи військового характеру».

Причини нещасних випадків необхідно зазначати з наступним формулюванням:

«Ведення бойових дій»

або «Тимчасове перебування в зоні бойових дій, не виконуючи роботи військового характеру».

З огляду на викладене, складання актів забезпечить реалізацію статті 46 Конституції України, якою визначено, що громадяни мають право на соціальний захист, у тому числі право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності.

Зазначене роз’яснення довести до відома посадових осіб територіальних управлінь Держгірпромнагляду України та робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.


Перший заступник Голови В. А. ШАЙТАН

Переглядів: 5393

Дата оновлення: 13.08.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com