Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 7 червня 2007 р. № 183/13/116-07

Щодо скороченої тривалості робочого дня

<…>
Згідно з пунктом 1 Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадам, затвердженого наказом Міністерства соціального захисту населення від 01.04.97 р. № 44 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції 24.09.97 р. за № 442/2246 (із змінами і доповненнями), територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян є спеціальною державною установою, що надає послуги пенсіонерам, інвалідам, одиноким непрацездатним громадянам та іншим соціально незахищеним громадянам вдома, в умовах стаціонарного, тимчасового та денного перебування, які спрямовані на підтримання їхньої життєдіяльності і соціальної активності. У своїй діяльності територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян мають керуватися саме цим Типовим положенням.

Геріатричні будинки-інтернати (відділення) передбачені для проживання осіб з вираженими віковими порушеннями психіки, які підтверджуються відповідними медичними висновками псих-МСЕК («сосудистые и сенильные заболевания с явлениями слабоумия без выраженного психомоторного беспокойства и длительных или рецидивирующих состояний измененного сознания»).

Враховуючи зазначене, територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян не можна вважати установою геріатричного типу.

Скорочену тривалість робочого дня медичних працівників визначено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.05.2006 р. № 319, зареєстрованого в Мін’юсті за № 696/12570 від 09.06.2006 р.

Підпунктом 1.1 пункту 1 зазначеного наказу для керівників структурних підрозділів (відділень, відділів, лабораторій, кабінетів тощо) з числа лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою освітою, лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (середнього медичного персоналу) закладів та установ соціального захисту населення, за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці, встановлено тривалість робочого часу 38,5 години на тиждень.

Медичним працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, встановлюється скорочена тривалість робочого дня згідно з Переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 р. № 163.

Проте розділом 32 «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого зазначеною вище постановою, для медичного персоналу Територіального центру соціального обслуговування пансіонерів та малозабезпечених громадян не передбачено встановлення скороченого робочого дня. Тому тривалість робочого часу завідуючого відділенням медико-соціальної реабілітації (з числа лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою освітою), лікарів та середнього медичного персоналу має становити 38,5 години на тиждень, а тривалість робочого часу молодшого медичного персоналу — 40 годин на тиждень.

Скорочена тривалість робочого часу педагогічних працівників закладів та установ соціального захисту населення встановлена наказом Мінпраці від 12.02.2007 р. № 44, зареєстрованим у Мін’юсті 20.02.2007 р. за № 152/13419.

Слід зазначити, що до посад педагогічних працівників, встановлених Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, відноситься посада «практичний психолог» і його педагогічне навантаження має становити 20 годин на тиждень (пп. 1.3 п. 1 зазначеного вище наказу).

Посада «психолог» не відноситься до посад педагогічних працівників, тому тривалість його робочого часу має становити 40 годин на тиждень.

Згідно з пп. 1.4 п. 1 наказу Мінпраці від 12.02.2007 р. № 44 педагогічне навантаження для культорганізатора має становити 20 годин на тиждень.

Звертаємо увагу на те, що цим наказом Мінпраці встановлено педагогічне навантаження виходячи із затрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хвилин), на ставку заробітної плати (посадовий оклад), а нетривалість робочого тижня як у постанові Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 р. № 163, тобто тривалість робочого тижня включає в себе, крім педагогічного навантаження, час, протягом якого педагогічні працівники здійснюють підготовку до занять, перевірку зошитів і т. д.

Тривалість робочого часу працівників, не передбачених зазначеними вище нормативно-правовими актами, має становити 40 годин на тиждень.


Начальник відділу
умов та режимів праці 
 
Г. МАКСИМЕНКО 

Переглядів: 6066

Дата оновлення: 12.06.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com