Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ГІРНИЧОГО НАГЛЯДУ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 13 серпня 2013 р. № 7925/0/8.1-03/6/13

Щодо проходження навчання з питань охорони праці

(Витяг)

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України розглянула Ваш лист і повідомляє.

Запитання. Чи мають проходити навчання та перевірку знань самі члени комісії, яка створюється наказом спеціально вповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці (відповідно до п. 5.2 Типового положення)? Де саме та в якому порядку? Чи проходили голова та члени комісії (чинної) таке навчання та перевірку знань?

Відповідь. Статтею 18 Закону України «Про охорону праці» встановлено пряму норму щодо проходження працівниками навчання з питань охорони праці. Порядок проведення такого навчання регламентується Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за № 231/10511 (далі — Типове положення).

Порядок навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб визначено розділом 5 Типового положення.

Згідно із пунктом 5.1 Типового положення навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб, у тому числі і членів комісій з питань охорони праці, проводиться під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки.

Відповідно до пункту 5.2 Типового положення голова та члени комісії, а також посадові особи Держгірпромнагляду та його територіальних управлінь навчання і перевірку знань з питань охорони праці проходять у Головному навчально-методичному центрі Держгірпромнагляду України, за Типовим тематичним планом і програмою навчання з питань охорони праці, які передбачені додатком 4 до Типового положення. Результати перевірки знань оформлюються Протоколом комісії з перевірки знань з питань охорони праці встановленого зразку.

Наказом Держгірпромнагляду від 19.02.2013 № 31 «Щодо організації проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в ДП «ГНМЦ» створено комісію з перевірки знань з питань охорони праці, до складу якої входять Голова, заступники Голови, керівники управлінь та відділів Держгірпромнагляду, які в установленому законодавством порядку пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, представники інших органів державного нагляду за охороною праці, а також представники відповідних профспілок (беруть участь у роботі відповідних комісій за згодою).

Запитання. Чи мають проходити навчання та перевірку знань викладачі охорони праці Головного навчально-методичного центру Держгірпромнагляду? Де саме та в якому порядку?

Запитання. В Реєстрі НПАОП декілька сотень НПАОП, за якими має/може проводитися навчання. Чи вповноважені та чи мають необхідні знання станом на 2013 рік члени комісії (яка створюється відповідно до п. 5.2 Типового положення) за всіма чинними НПАОП? Чи лише на окремі? Якщо на окремі, то на які саме?
<…>


Заступник Голови Служби С. ДУНАС

Переглядів: 5724

Дата оновлення: 03.03.2014

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com