Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Нормативна база

ДЕРЖАВНА СУДОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 15 квітня 2005 р. № 13-2240/05

Щодо порядку і умов надання
додаткової відпустки операторам комп’ютерного набору

Головам місцевих та апеляційних
судів загальної юрисдикції
Начальникам територіальних управлінь
державної судової адміністрації

У зв’язку з порушеним питанням щодо порядку і умов надання додаткової відпустки операторам комп'ютерного набору повідомляємо, що статтею 8 Закону України "Про відпустки" передбачено надання додаткової відпустки за особливий характер праці окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я за Списком виробництв, робіт, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці (далі — Список), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року № 1290.

Позицією 58 розділу XXII "Загальні професії за всіма галузями господарства" книги 6 Списку передбачено максимальну тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці у кількості 4 календарних днів для працівників, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах.

Відповідно до пункту 2 Порядку застосування Списку виробництв, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 № 16 (далі — Порядок застосування Списку), працівникам, професії і посади яких передбачені у розділі "Загальні професії за всіма галузями господарства", додаткова відпустка надається незалежно від того, у яких виробництвах або цехах вони працюють, якщо ці професії і посади спеціально не передбачені у відповідних розділах або підрозділах Списку.

Посада оператора комп’ютерного набору не передбачена законодавством, яке регулює порядок надання додаткової відпустки за особливий характер праці, однак відповідно до пункту 4 Порядку застосування Списку правом на додаткову відпустку користуються всі працівники виробництв, цехів незалежно від назви професії, посади, яку вони займають, якщо ці виробництва, цехи зазначено у Списку без переліку конкретних професій і посад.

З урахуванням характеру виконуваної роботи такими працівниками можна зробити висновок про наявність у осіб, які займають посаду оператора комп’ютерного набору апарату суду, права на додаткову відпустку за особливий характер праці.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України "Про відпустки" конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Порядком застосування Списку передбачено, що додаткова відпустка надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, робіт, професій і посад.

Для визначення характеру виконуваних робіт та часу зайнятості працівника в умовах особливого характеру праці слід керуватися посадовою інструкцією оператора комп'ютерного набору апарату суду.

Перший заступник Голови
Державної судової адміністрації
України                                                                                        О. ГАШИЦЬКИЙ

 

Переглядів: 17415

Дата оновлення: 15.04.2005

Версія для друку
 
Нормативна база

НОВІ
надходження/оновлення

Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com