Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Пільгова вакансія: виконуємо квоти з працевлаштування
Новини
14.02.2017
Пільгова вакансія: виконуємо квоти з працевлаштування
 

Роботодавці щороку мають подавати до служби зайнятості Звіт про виконання квоти із працевлаштування пільгових категорій громадян. І хоча він надається ще з 2013-го, щороку виникає низка питань щодо розрахунку квоти та заповнення звіту.

Коли та хто подає Звіт про квоту?

Не пізніше 1 лютого після звітного року роботодавці повинні подати до територіального органу служби зайнятості Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню (далі — Звіт про квоту). Останній день подання Звіту про квоту за 2016 рік — 31 січня 2017 року.

Звіт про квоту подається за формою, наведеною в додатку до Порядку надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затвердженого наказом Мінсоцполітики України від 16.05.2013 р. № 271 (далі — Порядок № 271). Цей Звіт мають подавати підприємства, установи, організації із чисельністю штатних працівників понад 20 осіб.

Зверніть увагу, що Звіт про квоту подають саме підприємства, установи, організації, тобто юридичні особи. Тож на фізичних осіб — підприємців, що мають найманих працівників, ця норма не поширюється.

Визначення квоти

Підприємства, установи, організації із чисельністю штатних працівників понад 20 осіб мають виконати квоту для працевлаштування. Це 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік (частина 2 ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, далі — Закон про зайнятість). Наприклад, якщо в роботодавця працює 20 осіб, він має працевлаштувати одну особу з категорій з додатковою гарантією.

Категорії громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню (далі — категорії з додатковими гарантіями), визначено в частині 1 ст. 14 Закону про зайнятість. Документи, які підтверджують належність громадян до таких категорій, наведено в п. 3.2 Порядку № 271 (таблиця 1).

Таблиця 1. Категорії громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню та підтвердні документи

з/п Особи з категорій з додатковими гарантіями Підтвердні документи
1 Один із батьків або особа, яка їх замінює і має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років* Копія свідоцтва про народження дитини
2 Один із батьків або особа, яка їх замінює і виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда*
3 Особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть як виняток прийматися на роботу*
4 Один із батьків або особа, яка їх замінює і утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності) (до досягнення батьками пенсійного віку)* Копія пенсійного посвідчення, що містить запис про інвалідність;
копія посвідчення особи, яка одержує державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» від 16.11.2000 р. № 2109-III;
копія форми № 080/о «Медичний висновок про дитину-інваліда віком до 18 років»;
копія форми первинної облікової документації № 157-1/о «Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією»
5 Особа, яка виховує без одного з подружжя дитину-інваліда (до досягнення дитиною-інвалідом 18 років)*
6 Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування (до досягнення ними 18-річного віку) Копія витягу з електронної обліково-статистичної картки дитини
7 Особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування, які після звільнення не перебували в трудових відносинах (до припинення трудових відносин з роботодавцем, який прийняв їх на роботу) Копія довідки про звільнення
8 Молодь, віком до 35 років, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах (протягом 6 місяців після закінчення або припинення навчання) і яка вперше приймається на роботу (протягом 3 років з дня прийняття на роботу) Копія диплома або іншого документа про освіту
9 Молодь віком до 35 років, яка звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом 6 місяців після закінчення або припинення служби) і яка вперше приймається на роботу (протягом 3 років з дня укладення першого трудового договору після звільнення зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби) Копія військового квитка
10 Особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років Копія паспорта
11 Інваліди, які не досягли пенсійного віку Копія паспорта;
копія форми первинної облікової документації № 157-1/о «Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією»
12 Учасники бойових дій, зазначені в п. 19 та 20 частини 1 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551-XI Посвідчення учасника бойових дій
*Належність громадян до осіб, які замінюють одного із батьків, підтверджується копією рішення місцевого органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування про встановлення опіки чи піклування над такою дитиною або рішення суду; до категорії одинокої матері (батька) — довідкою про отримання (неотримання) допомоги за формою.

На перший погляд, все має бути зрозумілим. Але в роботодавця вже на цьому етапі виникають запитання. Наводимо деякі з них.

Квота має бути виконана протягом року тільки щодо нововлаштованих працівників?

Ні, квота стосується всієї чисельності працівників. Навіть якщо вакансій в роботодавця протягом року не було, він має виконати квоту незалежно від потреби в нових працівниках.

Якщо в роботодавця вже працюють особи з категорій з додатковими гарантіями, чи можна їх врахувати у 5-відсоткову квоту?

Так, до осіб з категорій з додатковими гарантіями (крім інвалідів) належать громадяни, які на умовах повної зайнятості вже працюють у роботодавця (п. 2.3 Порядку № 271).

Як бачимо, не можна зарахувати до квоти осіб, що працюють за сумісництвом. Не зараховують до квоти й інвалідів, які не досягли пенсійного віку.

Як має чинити роботодавець, який не може знайти осіб з категорій з додатковими гарантіями для працевлаштування?

У такому разі роботодавці можуть працевлаштувати осіб із зазначеної категорії за допомогою служби зайнятості, подавши форму № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затверджену наказом Мінсоцполітики України від 31.05.2013 р. № 316.

Які саме категорії осіб включають до чисельності, з якої розраховується квота, буде зрозуміло з порядку визначення середньооблікової чисельності штатних працівників.

Важливо! Розрахункову чисельність працівників з категорій з додатковою гарантією на поточний календарний рік (у розмірі 5% від показника середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік) округлюють за арифметичним правилом, тобто округлюють цифри поступово в лівий бік. Наприклад, якщо остання значуща цифра менше або дорівнює «4», її відкидають, а якщо вона більше чи дорівнює «5», найближчу ліворуч від неї цифру збільшують на 1.

Як і при розрахунку всіх статистичних показників, середньооблікову чисельність штатних працівників за попередній рік визначаємо за Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Держкомстату України від 28.09.2005 р. № 286 (далі — Інструкція № 286). Таке обчислення має кілька етапів:

1. Визначення показника облікової кількості штатних працівників за кожний календарний день місяця відповідно п. 2.4 Інструкції № 286.

Нагадаємо, що до облікової кількості штатних працівників включають усіх найманих працівників, які:

  • уклали трудовий договір (контракт) і виконують постійну, сезонну чи тимчасову роботу;
  • працюють на умовах неповного робочого часу;
  • тимчасово відсутні на роботі через будь-які причини (відрядження, хвороба, відпустка, виконання громадських або державних обов’язків, направлені з відривом від виробництва до навчального закладу для підвищення кваліфікації, на перепідготовку та стажування на інше підприємство або за кордон тощо).

Важливо! При цьому як одну особу враховують, по-перше, працівників, які працюють більше ніж на одну ставку, по-друге, працівників із неповним робочим часом (абзац другий пп. 2.6.1 Інструкції № 286).

До розрахунку не включають (п. 2.6 Інструкції № 286), зокрема:

  • сумісників з інших підприємств;
  • осіб, залучених до виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру;
  • працівників, переведених з інших підприємств за договорами;
  • учнів, слухачів, які проходять виробничу практику згідно з договорами;
  • осіб, направлених підприємствами для навчання у навчальних закладах з відривом від виробництва, які одержують за рахунок коштів цих підприємств тільки стипендію;
  • працівники, які подали заяви про звільнення і припинили роботу до закінчення строку попередження або які припинили роботу без попередження адміністрації. Вони виключаються із облікового складу працівників з першого дня невиходу на роботу тощо.

2. Розрахунок показника облікової кількості штатних працівників за місяць. Для цього треба:

  • підсумувати кількість штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця (з 1 по 30 (31) число, а для лютого — по 28 (29)), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні. При цьому кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий і неробочий день приймається на рівні облікової чисельності працівників за попередній робочий день (пп. 3.2.1 Інструкції № 286);

  • з показника облікової кількості штатних працівників за місяць вирахувати тих працівників, які перебували у відпустках по вагітності та пологах, по догляду за дитиною до 3 років (за медичним висновком — до 6 років) або до більшої тривалості у випадках, передбачених колективним договором (пп. 3.2.2 Інструкції № 286);

  • отриманий результат поділити на кількість календарних днів у відповідному місяці.

3. Обчислення облікової кількості штатних працівників за рік. Для цього підсумовуємо показники облікової кількості штатних працівників за всі календарні місяці й ділимо результат на 12…

Олена Ткаченко, консультант з бухгалтерського обліку та оподаткування

В повному обсязі читайте статтю в журналі «Справочник экономиста» № 1, 2017.

Придбати журнал



Переглядів: 3720 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Трудові спори: на що звертає увагу ВС
Які наслідки для роботодавця несе зменшення призовного віку до 25 років?
Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: корисна інфографіка
Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні?
Чи буде враховано до страхового стажу період, коли людина перебувала на обліку у центрі зайнятості?
Деякі зміни в законодавстві в умовах воєнного стану при звільненні
Чи може роботодавець відмовити у наданні відпустки під час воєнного стану?
У лікарняному поставили відмітку про алкогольне сп’яніння: чи виплатять допомогу?
Нещасний випадок на виробництві: в якому розмірі виплачується допомога?
Новації Закону про мобілізацію: бронювання працівників
Як підтвердити стаж, якщо немає трудової книжки чи записів у ній?
Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд?
Працівник призваний на службу у ЗСУ: які він має гарантії?
Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
Новий Закон про мобілізацію: основні зміни
Як обчислювати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки?
Термін дії строкового трудового договору може визначатися настанням певної події
Чи можна взяти лише останні 5 років заробітної плати при призначенні пенсії?
Звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані
Коли дозволено звільнити працівника через встановлення інвалідності?
Повідомлення про масове вивільнення працівників
Обчислюємо пенсію за віком
Звільнення за прогул
Виплати сім’ї потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві
Звільнити не можна залишити: чи підлягають звільненню мобілізовані працівники під час воєнного стану?
Компенсаційні виплати роботодавцям: зміни з квітня 2024 року
Припинення трудового договору за вимогою працівника без дотримання двотижневого строку попередження
Які штрафи пропонуються за порушення правил військового обліку та мобілізації?
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Особливості призначення пенсій в умовах воєнного стану
Працівник у день звільнення не працював: як здійснити розрахунок?
Як нарахувати ЄСВ, якщо працівник відпрацював неповний місяць і звільнився?
Сумарне чи щорічне підвищення кваліфікації для атестації вчителя?
Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем
Чи потрібно інформувати службу зайнятості про скорочення працівників?
МОН презентує проект нового закону «Про професійну освіту»
По догляду за ким надається допомога по тимчасовій непрацездатності?
Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини?
Залучення безробітних до суспільно корисних робіт: право чи обов’язок?
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Працівник відмовляється виходити на офісну роботу після припинення дистанційної
Переукладання строкового трудового договору на безстроковий: судова практика
Як перевірити результат перерахунку пенсії?
Отримали від працівників паперові лікарняні — готуйтеся до перевірки ПФУ
Як правильно оформити працівника?
Чи може батько двох синів, один із яких має інвалідність, отримати додаткову відпустку?
Які гарантії має працівник у разі звільнення за станом здоров’я?
Штраф за неправильно оформлені лікарняні: що треба знати?
Заборгованість з єдиного внеску: ризики для працівника та роботодавця
Як оплатити лікарняний сумісника?
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com