Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Рекрутинг на виробництві — нові виклики або що робити?
Новини
19.01.2017
Рекрутинг на виробництві — нові виклики або що робити?
 

Колись давно жив собі щасливий рекрутер, котрий шукав працівників на виробничу компанію. Жив рекрутер безтурботно — плани виконував, вакансії швидко та якісно закриваючи, бо з переповненого ринку постійно потрібні кваліфіковані кандидати відгукувались на вакансії та черга у відділ кадрів на оформлення не закінчувалась. Аж тут прийшли нові часи: ринок праці змінився.

Ось і казочці кінець? Давайте думати разом?

Напевно, немає серед HR-спеціалістів та рекрутерів тих, хто може сказати «у 2016 було мало роботи». Рік, що минув, для більшості компаній, був роком активного пошуку та підбору персоналу різних рівнів, однак в різних галузях були свої особливості.

З якими «сюрпризами» на ринку праці мали справу рекрутери виробничих компаній?

Кандидати на ринку «живуть» недовго. Минув період, коли можна було дозволити собі без поспіху збирати резюме, потім по кілька місяців влаштовувати кастинги кандидатів. «Якісний», кваліфікований кандидат, який виходить на ринок або публікує своє резюме на job-сайті, зараз має широкий вибір пропозицій. Якщо пощастило, і ми отримали відгук на вакансію, проте відреагували на нього через 5–7 днів, ймовірність, що кандидат ще не отримав інших пропозицій, зменшується на 50%. Найкоротше на ринку «живуть» робітники та спеціалісти: такі кандидати можуть бути в активному пошуку лише кілька тижнів. Для робітників це характерно, оскільки часто пропозицій є більше, ніж кандидатів і кваліфікаційні вимоги мінімальні. Хороших менеджерів з ринку забирають в середньому за 4–6 тижнів.

Чому так відбувається? Швидкий та динамічний ринок кандидатів вимагає відповідної реакції роботодавців. Це факт, але до цього не завжди готової керівники та лінійні менеджери компаній-роботодавців. Рекрутерам доводиться докладати додаткових зусиль, окрім рекрутингу, щоб не втратити кандидата на етапі численних співбесід, прийнятті кінцевого рішення. Необхідно постійно тримати руку на пульсі, підігрівати зацікавлення кандидата та вловити момент, коли кандидат є близьким до прийняття іншої пропозиції. Саме тому цього року рекрутери були змушені прискорити процеси рекрутації, щоб успішно закривати вакансії.

Кандидати стали більш мобільними. Тут кожен рекрутер може побачити як можливості, так і загрози. Спочатку про хороше. Більшість виробничих компаній готові довозити офісний персонал до місця праці, тому спеціалісти та менеджери активно розглядають вакансії за межами міста в радіусі 20–70 км від місця проживання. Більше фахівців готові розглядати вакансії за межами свого регіону, особливо це стосується інженерів, логістів, закупівельників та фінансистів. Серед кандидатів робітничих професій популярним стає вахтовий метод роботи, котрий передбачає забезпечення працівників житлом та хороші фінансові умови. Наприклад, робітники готові їхати із Закарпаття до Києва і далі та працювати на дерево- та металообробних підприємствах.

Потенційна загроза такої мобільності — практично всі категорії кандидатів допускають можливість розгляду вакансій за межами України. Кандидати на робітничі посади зазвичай розглядають вакансії на короткотривалий термін до 3–6 місяців, з вищою принаймні на 100% оплатою праці, ніж вдома. Такі кандидати повертаються і можуть стати працівниками місцевих виробничих компаній, однак відсоток кандидатів, котрі поїдуть повторно працювати за кордон, становить не менше 40%. Що стосується спеціалістів та менеджерів, на відміну від робітників, такі кандидати більш схильні розглядати роботу тривалістю від 1 до 3 років виключно по спеціалізації.

Мобільність — фактор ринку праці, котрий не зникне найближчим часом, тому варто скористатися цією можливістю, але й бути готовим конкурувати за кандидатів з іноземними ринками.

Кандидати молодшають. Під час пошуку в графі вік все частіше можна побачити 1997 рік народження. Це нове покоління має інший погляд на працевлаштування загалом. Для виробничої сфери залучення і утримання такої категорії працівників скоріше є викликом, оскільки молодь більше зорієнтована на проектну роботу та сумісництво, ніж на тривале працевлаштування, котрому передує зазвичай довге виробниче навчання. Пов’язано це з відсутністю кар’єрного планування у таких кандидатів та бажанням жити по-своєму «тут і зараз».

Зацікавлення молодих працівників роботою на виробництві через стандартні оголошення в ЗМІ чи роботу з традиційними каналами (наприклад, центри зайнятості), не буде настільки ефективним, як просування в SMM та створення іміджу компанії-роботодавця. Ще однією особливістю молодих кандидатів є поступова заміна традиційної освіти на он-лайн освіту. Он-лайн освіта дає можливість кандидатам в коротші терміни освоювати нові технології, часто в іноземним вузах. «Консервативні» замовники, які серед вимог ставлять часто першим пунктом обов’язкову академічну освіту, мають менші шанси залучити молодь, орієнтовану на швидке отримання знань та їх застосування в роботі вже завтра. Новий тип кандидатів потребує нового підходу до залучення та утримання.

Нові зарплатні очікування. За статистикою job-сайтів, 65% потенційних кандидатів працюють, але моніторять ринок у пошуках кращих фінансових пропозицій. Рівень очікувань активних кандидатів протягом року зростав і в середньому змінився на 30% з початку року. Очікування пасивних кандидатів, особливо серед інженерів, «перегріті». Переходячи від одного роботодавця до іншого, кандидати очікують на збільшення оплати одразу на 40–50% і часто бажають зафіксувати оплату в твердій валюті. Зрозуміло, що основною причиною таких різких змін в оплаті праці є економічна ситуація, однак не останню роль відіграє збільшення кількості вакансій та фінансові пропозиції за межами країни. Роботодавці мають шанс утримувати кращих працівників, будуючи сильний бренд роботодавця та надаючи адекватне виконаній роботі матеріальне та нематеріальне заохочення.

За останній рік змінився не лише ринок кандидатів; мимоволі змінились і рекрутери. Частина рекрутерів адаптувалась до нових «правил гри», дехто ще тільки вчиться працювати в нових умовах. Однак це спонукає рекрутерів постійно розвиватись — це головне!

Оксана Абраменко

Rabota.ua

Переглядів: 3472 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Рекрутерам на замітку: як писати вакансії, щоб привабити достойних кандидатів?
Як перевірити реальні навички кандидата?
Цікаві ідеї для опису вакансій, щоб знайти кандидата на посаду
Як завоювати довіру кандидатів під час процесу найму?
Як сформувати невідмовний офер для пасивного кандидата?
Сторітелінг у рекрутингу: як це працює?
Кандидат на посаду часто змінює робоче місце: про що це говорить та як діяти роботодавцю?
Як змінився рекрутинг під час війни: мотивація кандидатів та спрощення процесів
Як виявити кандидатів із високим потенціалом: 30 запитань для співбесіди
Чеклист для рекрутера: чи можете ви відповісти на 8 найпоширеніших запитань від кандидатів?
Причини, чому не варто наймати на роботу друзів
6 свіжих та цікавих ідей для опису ваших вакансій
Рекрутинг під час війни
12 стереотипів у роботі з персоналом
Співбесіда з кандидатом, що пережив війну: 4 поради рекрутерам
Метапрограми: як зрозуміти спосіб мислення кандидата на співбесіді
Почему главное слово нового рекрутмента — это «гибкость»?
Как провести интервью по компетенциям
Як розмістити вакансію на сайті служби зайнятості?
Ошибки руководителя на собеседовании
Чому я маю обрати саме це резюме: секрети ефективного скринінгу
Как составить объявление о вакансии, чтобы получить много откликов: 6 лайфхаков
Нові must have підходи при залученні кандидатів
Чому роботодавці насправді не вказують зарплату у вакансії?
IT- и HR-специалисты: два взгляда на один вопрос. Верно ли вы понимаете ожидания кандидатов?
Як повернути довіру кандидата, якщо зіпсував діалог у минулому: 4 кейси
Как описать вакансию, чтобы получить отклики от нужных людей
Гостинг кандидатів: як попередити?
Як зробити відеоспівбесіди більш «людяними»: 4 поради
Как получить от соискателя правдивые ответы на неудобные вопросы?
«Чому я маю обрати вашу компанію?»: як відповідати на складні питання кандидатів
Как привлечь на вакансию «своих» людей?
Нові тренди віддаленого найму
Рекрутинг у ТікТок: чому варто спробувати?
5 стресових питань рекрутера, які варто ставити обережно
Слишком квалифицированный кандидат — нанимать или нет?
Сарафанное HR-радио: 5 правил, как подбирать кандидатов по рекомендациям
«Заочное знакомство», или Как оценить кандидата по страничке в соцсетях
Як оцінити креативність на співбесіді?
Як підвищити ефективність інтерв’ю: 5 тактичних прийомів
13 вопросов для оценки личных качеств на собеседовании
Битва за A-Player, или Как нанять звездных сотрудников, если вы не Google
4 характеристики, которые ищут HR в кандидатах на должности управленцев
Как оценить эмоциональный интеллект кандидата на собеседовании
Як оцінити чесність кандидата: поради рекрутерам
Какие вопросы помогают набирать лучших в мировых и украинских компаниях?
Як оцінити менеджерські компетенції
Зона компромісу при наймі: якими якостями кандидата можна поступитися
Странные вопросы на собеседовании: для чего они нужны
Несподіваний рекрутинг: 3 альтернативні шляхи пошуку талантів
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com