Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Старти у зимових Альпах — це треба бачити вживу!
Новини
26.01.2016
Старти у зимових Альпах — це треба бачити вживу!
 

Цього року вдалося побувати в Альпах і наживо побачити три види зимових змагань: етап Кубку світу зі швидкісного спуску у Санта-Катарині ді Вальфувра (Італія), стрибки «Турніру чотирьох трамплінів» у Гарміш-Патернкірхені (Німеччина) та лижні перегони «Тур де скі» у Ленцерхайде (Швейцарія). Якщо на стрибки та лижні перегони я потрапляю вже п’ятий рік поспіль, то чоловічий «даунхілл» дивилась не по телебаченню вперше. З них і розпочну.

Перші п`ять хвилин цих змагань буквально перегорнули відчуття реальності.

Перший на старті — тендітний та досить молодий для цього виду спорту, 23-річний норвежець Кільде. У «реактивному» швидкісному спуску на перших ролях в основному міцні чоловіки за 30 років. Норвежець прекрасно стартував, набрав потрібну швидкість, і мав шанс показати блискучий результат. Аж раптом помилка на повороті і виліт з траси. Спортсмена «спіймала» тільки третя лінія захисних сіток безпеки, встановлених уздовж траси. Нагадаю, що швидкість спортсменів на цій трасі досягала 150-ти кілометрів на годину. То ж перше, що дивишся — живий? Живий, то й добре!

За хвилину стартує чех Банк, той самий, якого минулого року забирали з траси у лікарню на гвинтокрилі. Теж вдалий старт, стрімкій набір швидкості, і — виліт з траси із втратою однієї лижі. Неймовірним чином встоявши на одній лижі за швидкості близько 120 км їде майже третину траси! Потім довго очікує, поки знайдуть і принесуть другу.

Ще хвилина, і стартує італієць Іннерхофер. Змагання проходять в Італії, то ж його особливо гаряче підтримують — саме він вчора показав кращий час на тренуванні! Місцеві глядачі сподіваються, що він виграє і змагання. Відмінний старт, розгін до 140 км/год., і одні із «воріт» на трасі міцно чіпляються за спортсмена. Із половинкою воріт на спині та прапорцем, що розвивається позаду, на шаленій швидкості, він не лише продовжує спуск, а ще й намагається звільнитися від воріт. Звільнитися так і не вдалося — фінішував з прапорцем, з розбитим носом, дуже розстроєний. Але навіть з такими пригодами Інерхофер показав четвертий результат!

Коли дивишся фантастичні пригоди в кіно, знаєш, що це фантастика — вигадка, такого бути не може, хоча б за законами фізики. Коли дивишся швидкісний спуск, відчуваєш, що це — фантастика, але знаєш, що все це відбувається і таки згідно законів фізики.

Правило просте — або ти ризикуєш, розганяючись на грані вильоту із траси, і виграєш або ні. Виграв змагання француз Адріан То.

Лідер загального заліку, Свіндаль, обличчя якого добре знайоме телеглядачам спортивних каналів із реклами італійських гірськолижних курортів і спагеті, показав тільки сьомий результат. Не його день. Але після фінішу показав гарний торс при перевдяганні і красиво давав інтерв’ю.

Умови проведення змагань — спартанські, спортсмени одразу після фінішу тут же і перевдягаються. Тут видно, чого варті дві хвилини спуску майже з кілометрової висоти: на фініші спортсмени наскрізь мокрі і дихають, як після тривалого бігу.

Зворушливо виглядають відчайдушні, здорові чоловіки, коли перевзуваються, знімаючи великі гірськолижних черевики і залишаючись ледь не в домашніх капцях подивитись, як пройдуть трасу інші учасники команди.

І ще була дуже гарна, доброзичлива публіка. Трибуни невеликі, але можна було дивитись змагання зі схилу протилежної гори, де можна побачити навіть більше, ніж з трибуни. Погода була чудова, сонячна і м’яка. Під трибуною купка дітей ніяк не могла дочекатись, коли змагання закінчаться і їм знову можна буде кататися з гори.

Про Турнір чотирьох трамплінів я вже писала.

В Гарміш-Партернкірхені все було як мало бути. Виграв той, хто мав виграти, незворушний словенець Петер Превц, який, доречі, виграв і весь Турнір, маючи перемогу на трьох з чотирьох етапів, ставши переможцем найбільш престижних змагань сезону. Цікаво було подивитись на 16-річного братика Петера — Домена Превца, який, думаю, ще буде нас дивувати. Це його перший виступ у змаганнях такого рівня, на той момент мав п’ятнадцатий результат. Поки стрибає «через раз», від «дуже гарно» до… Але ж йому тільки 16.

Ленцерхайде, Швейцарія, лижні бігові змагання.

2 січня відбулась чоловіча лижна гонка на 30 км зі спільного старту.

Дивовижні це були змагання, змагання імені Норвегії. Перший, другий, третій — норвежці, четвертий — хто? Знову норвежець. Може, вже треба думати про окремий вид змагань — норвезькі перегони, як для іншої категорії, перша-друга ліга. Але це були не просто змагання імені Норвегії, це був ще забіг імені Мартіна Сундбі, який майже одразу відірвався далеко від решти конкурентів. Тож жодної інтриги у гонці не існувало, хіба що суперечка поміж другим-третім-четвертим норвежцями. Мало того, Сундбі — симпатичний, невеликий на зріст та бородатий спортсмен прибіг на фініш навіть не захеканий, наче прогулявся на лижах. Здається, що він зроблений з іншого матеріалу, тому завжди все виграватиме, так легко він це зробив. Але це зовсім не так. Мартіну Сундбі — 36 років, виступає він давно, наполегливо покращуючи результати, і лише в останні сезони набрав такої сили, що залишив далеко позаду всіх, включаючи Петтера Нортуга, який був цього разу другим. Швейцарська публіка голосно вболівала за свою головну зірку — Даріо Колонью, який останнім часом виглядає не найкращим (прийшов 12-м), але його дуже люблять і гаряче підтримують. І знову скажу про публіку, яка є невід’ємною частиною змагань, створює їхній настрій. У Швейцарії була найкраща публіку, із тих, які я досі бачила. З першої хвилини почувала себе наче серед давніх друзів, така щира, спокійна і доброзичлива там атмосфера. Це буває, коли навколо — справжні поціновувачі саме цього виду спорту. Відчувалося, що люди розуміються на тонкощах лижних перегонів, а не просто прийшли подихати свіжим повітрям.

Жіноча гонка з переслідуванням була більш цікавою, хоча перша-друга-третя з учасниць змагань також були норвежками. Більш цікавою, тому що поточного лідера сезону Терезу Йохауг обійшла молода Інгвілд Остберг. Мені збоку здалося, що у Інгвілд були краще підготовлені лижі — вона обходила Терезу на спуску, компенсувавши втрати на підйомах де Тереза не поступається майже нікому. Тереза Йохауг із тих, кому потрібне тільки перше місце. Вона посміхалась, фотографувалась, щиро вітала суперницю, але очі видавали нестримне бажання лише перемагати. Інгвілд Остберг дуже раділа своєму успіху, вона відносно недавно виступає на змаганнях такого рівня, але справила дуже приємне враження. Цікаво буде подивитись, як вона прогресуватиме надалі.

Вже традиційно після змагань ми і самі покатались на лижах, правда, на більш м’якій трасі. Але одна гірка на цій трасі для мене стала справжньою перемогою. А взагалі у Швейцарії, як і у всіх Альпах багато людей катається дуже вправно. Це не дивно — уздовж всієї траси проходять заняття навчальних груп усіх вікових категорій. Трохи заздриш, що тебе так не навчили в дитинстві, але у мене був свій вчитель — батько, який, може, не навчив зовсім правильно кататися, зате залишив радість лижних прогулянок на все життя.

Олена Андрух



Переглядів: 4306 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Коли переводити годинник на літній час у 2024 році?
Коли переводять годинник?
Перехід на зимовий час-2022: коли переводити годинник?
Коли переводять годинники на літній час в Україні 2022 року?
Египтянка 40 лет скрывала свой пол, чтобы работать на стройке
Не забудьте перевести часы на зимнее время!
Украина снова переходит на зимнее время! Самые частые вопросы о переводе часов
Успеют ли депутаты отменить переход на летнее время в 2021 году?
Переведення годинника скасують: Рада ухвалила законопроект
В Україні планують відмінити перехід на літній та зимовий час
Локдаун 2.0: новые правила карантина
Украинцы могут остаться на зимнем времени, но могут потерять один выходной
Переход на зимнее время-2020: когда переводим часы
Увага! Фішингові листи на тему коронавірусу «вражають» комп’ютери
Когда переводят часы на летнее время в Украине в 2020 году
«Наш» LinkedIn. В Украине появилась своя социальная сеть для профессионалов
Перевод часов и самые увлекательные факты о времени
Переход на зимнее время: будут ли украинцы переводить стрелки часов осенью?
Украинцы смогут оформить пенсию «в один клик»
Этикет разных стран, который мы воспринимаем как парадокс
Украинцы на выходных переведут часы
Игра со временем: сколько еще будем крутить стрелки часов
Переход на летнее время 2019
«Секретарка нашої директорки», або Чи можна вживати фемінітиви у діловодстві?
Чи доречно вживати у діловодстві іншомовні слова?
«Гривен» чи «гривень»: правильне відмінювання слова «гривня»
Переход на зимнее время 2018: что нужно знать
Паспорт в форме ID-карты: правительство внесло изменения
Зареєстровано проект постанови ВР про скасування в Україні літнього часу
8 неожиданных правил, которые нужно соблюдать, садясь обедать в чужой стране
Осень и весна без перевода часов?
20 неочевидных правил этикета, которые выдают в вас воспитанного человека
В ЕС работникам дадут доступ к переписке работодателя
Втратив чинність порядок видачі паспорта у формі книжечки зразка
Правила реєстрації місця проживання
Переход на ID-карту: все, что нужно знать украинцам
Время по-новому: единый часовой пояс
В Украине больше не будут выдавать паспорта в виде книжки
В Украине подумывают об отмене перехода на летнее время
Переход на летнее время: когда украинцам нужно перевести часы
В ЕС могут отказаться от перевода стрелок
Переход на зимнее время в Украине 2017
СБУ предупреждает о кибератаке
Переход на зимнее время-2017
Деньги на время: учет и налогообложение возвратной финансовой помощи
Когда Украина переходит на летнее время в 2017 году
Когда переводят часы на зимнее время в 2016 году
Facebook запускает сеть для офисных работников
День рождения Google: интересные факты о компании
Смартфон животворящий, или Как телефон лечит и развивает человека
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com