Головна  Карта сайту  Розміщення реклами на порталі

СПІЛЬНОТА КАДРОВИКІВ І ФАХІВЦІВ З УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ
Ласкаво просимо
  Новини
  Бібліотека статей
  Нормативна база
  Зразки документів
  Виробничий календар
  Книжкова полиця
  Хто є хто
  Глосарій
  Розміщення реклами
  Наші партнери
  Форум
Нові матеріали
Підписатися на розсилку





Facebook
Реклама
Реклама
Казка зимового спорту
Новини
18.12.2015
Казка зимового спорту
 

Скоро випаде сніг, прийде справжня зима і багато хто вже готовий відпочивати, катаючись на лижах, в Карпатах, в Австрії, Німеччині, Франції.

Все більше стає тих, хто вже зрозумів, що зимовий відпочинок за кордоном не дорожчий за вітчизняний, зате набагато комфортніший, хоча трохи більше клопоту з візами. Але цей клопіт забуваєш, щойно перетинаєш кордон — дороги у прекрасному стані в будь-яку погоду, готелі затишні, їжа смачна завжди, і свято навкруги з першого до останнього дня. Свято — у яскравих гірляндах і ялинках на вулицях, у безлічі різдвяних прикрас, у посмішках людей навколо. І ще, дуже важливо, безпека — на гірських та бігових трасах, на підйомнику, на заняттях для новачків. Все продумано так, щоб тобі було приємніше і зручніше.

Нині багато хто збирається у компанії, щоб винайняти разом автобус для поїздки, а на місці найняти разом будинок — це суттєво дешевше і компанія приємна. Чому б не подумати виїхати з колегами? Замість, пробачте, корпоративної вечорниці. Вражень і задоволення більше буде, і повітря свіже, і всією сім’єю можна, а про користь для здоров’я і мови нема. Насправді, не так вже й дорого, і фраза «кататися не вмію» швидко забувається — інструктори там вправні, а на плакатах лижних шкіл зображені маленькі дітки з бабусями, і там справді уроки беруть усі — від діточок до бабусь-дідусів, ніхто не дивується.

Але мені б хотілося трохи розгорнути цей відпочинок в інший бік. Так, зараз найпопулярніше — «лижі для ледащих», тобто гірські. Але є ще бігові, у нас трохи забуті. А от за кордоном — ні. У Німеччині, Австрії, Італії — прекрасні бігові траси, і на цих трасах чимало людей. Минулого року ми вийшли на бігову трасу біля Гарміш-Партенкірхена о 10-ій ранку 1 січня, і народу було повно, від спортсменів до бабусь з дідусями. Неймовірно мальовничі траси проходять по лісах, долинах річок. Можна вибрати «свою» складність маршруту, лижі можна взяти напрокат прямо на місці — і вперед, на скільки захочеш або зможеш. В Карпатах про таке поки що можна тільки мріяти.

Після такої пробіжки, що може бути краще смачненького обіду з німецькою запашною здобою (насправді найсмачніші булочки — у Німеччині, а не у Франції, і штруделі теж найсмачніші у Німеччині, а не в Австрії)? А далі що?

А от що. Чи давно ви дивились змагання із зимових видів спорту? Не по телевізору а вживу? Це найкращі (після футболу) спортивні змагання. Це окремий чарівний зимовий світ, і стати його частиною дуже просто — це вже давно роблять в Європі, де на змагання з’їжджаються звідусіль вболівати за своїх або просто подивитись на таку красу. Правила змагань прості й зрозуміли — ти сам все бачиш, хто самий швидкий, терплячий, талановитий, сміливий, все на твоїх очах, серед неймовірно гарних пейзажів.

Бігові лижі. Змагання проходять у Німеччині, Австрії, Італії, Швейцарії. Спортсменки — маленькі, дуже міцні лижні принцеси. Перші місця майже завжди посідають норвежки (виключенням довгі роки була польська спортсменка Юстина Ковальчик, талант-самородок). А от норвезьких дівчат — скільки хочеш, і все з’являються нові і нові, думаю, там дбають про це. Ці дівчата роблять повсякденні дива. Мені ж найбільше запам’яталися спокійна впевнена Меріт Бьорген, і молода, симпатична і дуже амбітна, аби не сказати вперта Тереза Йохауг, адже у спорті завжди видно характер людини. У Валь-ді-Фієме (Італія) щороку проходить останній етап лижних змагань «Тур де скі». Траса цього етапу весь час йде вгору, причому остання третина — дуже сильно вгору, до 40%, і ось ці принцеси перетворюються на таких собі впертих ішачків, які крок за кроком, це вже важко назвати бігом, ходою, долають цю відстань. Здається, з останніх сил. Падають після фінішу. Але це — спортсменки, і от вже за мить — радісні, усміхнені, такі прекрасно-природні обличчя. Це — справжня перемога, над собою, це те, що зрозуміло всім на всіх мовах. Треба сказати, що навіть не всі чоловіки проходять до кінця цю трасу.

Зовсім по-іншому виглядають у бігових лижах чоловіки. Здається, що попала в стародавню Грецію. Навкруги — одні Геракли, високі, статні, красиві. Починається змагання і з облич злітає все напускне, залишається те, що видно у боротьбі, справжня природа людини, це заворожує. Запам’яталось багаторічне протистояння норвежця Нортуга і швейцарця Колоньї, яке зараз вже, здається, закінчується, але це нічого, прийдуть нові нортуги.

Біатлон — дуже популярний вид, мабуть, тому що об’єднує «хто самий швидкий» і «хто самий влучний» — і те, і те — гарне видовище. Змагання проходять в самих мальовничах місцях: легендарний Рупольдинг, гостинний Оберхоф, розкішний Анхольц-Антерсельва — вибирайте будь-яке місце, коли будете відпочивати, нецікавих змагань у біатлоні немає. Зверніть увагу на норвежця Бьорндалена, жива легенда, еталон, такий собі Джеймс Бонд, у свої 42 роки і зараз виграє змагання. Багато років серед лідерів французький красунчик Мартен Фуркад, який любить пограти на публіку, здається, його рухи повільно-кошачі, але це тільки здається, він-таки самий швидкий і самий влучний і може собі дозволити такі штучки. І завжди у його тіні старшій брат, Симон Фуркад, талановитий спортсмен, майже завжди у першій десятці, але… не першій. Такий він, цей спорт. Потрібна праця, праця, праця, талант і… ще щось. Біатлон ще цікаво дивитися тому, що українські дівчата-біатлоністки часто бувають призерами, особливо у групових змаганнях, і доречно тримати наш прапор на таких змаганнях. Сестри Віта і Валя Семеренки — багато років лідери нашої збірної. А після змагань можна самому спробувати пройти цю трасу, якщо зможете, я пройшла до першої серйозної гірки. Коли дивишся збоку, здається, все просто, та у цих гірках вся траса! А їм же ще стріляти!

Стрибки з трампліну. Це мій улюблений зимовий вид зимового спорту. Люди-птахи. Спортсмени такі невеликі на зріст, худенькі, сухі, наче хлопчики-підлітки, і такі безстрашні чоловіки у польоті. І ще — на відміну від всіх інших видів спорту, щоб виграти ці змагання, треба не просто бути бездоганно підготовленим і нічого не боятися, а ще треба «піймати повітря» або «летіти». Буває, у минулому сезоні спортсмен вигравав все підряд, а в цьому «не летить», і нема цьому пояснення.

У стрибунів є своя жива легенда. Коли спортсмен виступає в своїй країні, і диктор і публіка «своїх» зустрічає дуже голосно. Лише одну людину зустрічають у всіх країнах однаково голосно, як «свого», і в Австрії, і в Німеччині, і в Італії, це японець Норіакі Касаї, йому 46 років, і він при цьому займає перші місця, а ще у нього знаменитий шолом з крильцями і чарівна, добра посмішка.

Дуже сильні команди у німців, австрійців, норвежців, словенців, японців. У норвежців — завжди є талановитий молодий ешелон, якраз в цьому році пішли більш старші Якобсен, Бардаль, і одразу в першій десятці молоді — Гангн’є, Форфанг.

Найпопулярніші змагання стрибків з трампліну — змагання чотирьох гір. Відбуваються кожного року, на Різдво і Новий рік у Гарміш-Партенкірхені, Інсбруку, Оберстдорфі і Бішофсхофені. У всіх цих місцях — чудові трампліни, які самі по собі заслуговують, щоб на них подивитись, особливо ввечері, яскраво освітлені, як коштовне намисто на фоні темних гір і палаючого вогнями міста. Так в Інсбруку трамплін став вже зимовим символом міста. Всі змагання проводять у другій половині дня, у сутінках і в темряві, все яскраво освітлюється і цей контраст ще додає видовищності і якоїсь казковості цим змаганням.

Але є одна річ, на яку я собі і зараз не можу однозначно відповісти. Чи варті ці змагання ризику, який завжди є? Одного разу я бачила, як на трампліні розбився Том Хільде із Норвегії, дуже симпатичний хлопець. Отоді я подумала, що, можливо, вся ця краса не варта і одного життя. На щастя, Том Хільде одужав, і зараз виступає, тільки вже не в першій десятці. А недавно я читала інтерв’ю, мабуть, самого відомого за останні роки австрійського стрибуна Томаса Моргенштерна. «Моргі», як називають його коментатори, вигравав всі головні змагання, безстрашний білявий красень з блакитними очима, в минулому році він впав, вилікувався, і знову — падіння, після цього він перестав виступати, а в інтерв’ю сказав, що йому страшно, і що страх є завжди.

Треба ще сказати, що майже біля всіх трамплінів є лижні траси, і гірські, і бігові, і пішохідні маршрути коли немає снігу.

Ще взимку є змагання з слалому, гігант слалому, швидкісного спуску (швидкість спортсменів більша за 120 км), з санок, ковзанярські змагання, лижне двоборство, і все це — окремо чоловічі, жіночі, командні і змішані командні. То ж — дивитись — не передивитись.

Впустіть це диво до свого життя, воно справжнє. Перемога — то перемога, програш — то програш, все зрозуміло. Подивіться просто зараз якісь зимові змагання по телебаченню, їх показують у вихідні зранку і до вечора на каналах Євро спорту. Подивіться спочатку і до кінця, ви одразу когось виділите, з’являться свої улюбленці. Зверніть увагу на публіку, уявіть, що ви вже там. А далі все просто: маршрут, гроші-гроші-гроші, віза — і ви вже у зимовій казці!

Олена Андрух



Переглядів: 4769 Надіслати другу Версія для друку
 
Дивіться також:
Зміцнення командного духу: 14 ідей для онлайн-корпоративів
Як створити новорічну атмосферу в офісі: 19 святкових ідей
Для чого компаніям корпоративи, і чому відзначати свята — важливо?
Корпоратив під час війни: які саме івенти будуть доречними?
Як зустрічати Новий рік: погляд психолога на корпоративи під час війни
Як формувати «затишну» корпоративну культуру: 6 кроків
Як помирити колег на роботі?
Як війна змінює корпоративні культури
Тримаємось разом: 5 порад для команд про роботу під час війни
Особливості бізнес-етикету в різних країнах
В ОАЭ сократят рабочую неделю: подробности
Корпоративная политика и уважение команды начинается с офиса
«Не комильфо», или Главные правила цифрового этикета в мессенджерах
Тімбілдінг влітку: добірка нестандартних ідей
Facebook разрешит большинству сотрудников остаться на удаленке
Как разработать индивидуальную корпоративную стратегию?
«Игра престолов» вдохновила английскую компанию сделать понедельник выходным днем
Японцам позволили брать отпуск, чтобы погоревать о своем идеале
Французам разрешат есть на рабочем месте
Корпоративы на карантине: как крупные компании будут поздравлять сотрудников с Новым годом
Онлайн-корпоратив: проводити не можна пропустити
Тесный круг: моральный климат в маленькой компании
Как будут выглядеть офисы будущего?
Как создать в офисе пространство безопасности в условиях пандемии
9 корпоративных принципов, которые помогут нестабильным компаниям
Сотрудники компании Twitter могут больше не вернуться в свои офисы
Как грамотно вести деловую переписку: 10 основных правил
Крупные компании скупают программы для слежки за удаленными сотрудниками
Как сделать деловую переписку максимально эффективной
В Испании перерывы на кофе и курение не будут засчитывать в рабочее время
Як сформулювати корпоративні цінності: 4 кроки
Битва боссов: как выжить персоналу между жерновами
Стоит ли начальнику быть королем новогоднего корпоратива: 10 правил этикета для шефа
Новый год в офисе: полезные советы
Новорічний презентопад: готуємо креативні корпоративні подарунки
Свято «по-дорослому»: 9 креативних концепцій новорічного корпоративу
Как психологический климат в коллективе влияет на производительность
Что такое климат в коллективе и как им управлять
Российским курильщикам урежут зарплату за перекуры
Командный дух: советы, как правильно организовать работу коллектива
5 признаков того, что ваша корпоративная культура токсична
Внутренние коммуникации в развитии корпоративной культуры
Стоп-лист для руководителя: 10 «не», которые могут развалить компанию
Корпоративная культура. Цена вопроса
5 ошибок при выборе подарков сотрудникам
Этика в HR-менеджменте
Мир без офиса: 6 правил построения сильной команды онлайн
Как наладить трудовую дисциплину в коллективе
Как не стать жертвой буллинга на работе
8 признаков токсичной корпоративной культуры
Всі новини
Реклама
Проекти для професіоналів
Оголошення
Шановні відвідувачі!
З усіх питань щодо роботи порталу звертайтесь до 
адміністратора
2024 © МЕДІА-ПРО
2024 © HR Liga

Copyright © 2005–2024 HR Liga
Використання матеріалів із журналів Групи компаній «МЕДІА-ПРО» лише за погодженням з редакцією (адміністрацією) порталу.
Редакція (адміністрація) залишає за собою право не розділяти думку авторів матеріалів, що розміщуються.
Редакція (адміністрація) порталу не несе відповідальності за збитки, які можуть бути завдані внаслідок використання, невикористання або неналежного використання інформації, що міститься на порталі.
Відповідальність за достовірність інформації та інших відомостей несуть автори публікацій.
З усіх питань пишіть на admin@hrliga.com